Drepturile de autor reprezinta ansamblul prerogativelor de care se bucura autorii cu referire la operele create; institutia dreptului de autor este instrumentul de protectie a creatorilor si operelor lor. Operele literare si artistice sunt protejate de "Conventia de la Berna pentru protectia Operelor Literare si Artistice", care dateaza din 1886, fiind revizuita in 1971.

Dupa Conventia de la Berna nu mai este necesara indicarea faptului ca o opera este protejata de drepturile de autor atat timp cat "proprietatea intelectuala a unei opere literare, artistice sau stiintifice corespunde autorului pentru simplul fapt ca el a creat-o" si "sunt considerate obiecte ale proprietatii intelectuale toate creatiile originale literare, artistice si stiintifice exprimate prin orice mediu si pe orice suport, tangibile sau intangibile, cunoscute acum sau care se vor inventa in viitor".

 In lumea digitala se aplica aceleasi legi ale proprietatii intelectuale si drepturilor de autor ca si pentru toate celalate creatii originale. In martie 2002 a intrat in vigoare Tratatul OMPI pentru Dreptul de Autor (WCT) si in mai 2002 Tratatul OMPI pentru Interpretare si Fonograme (WPPT). Ambele "Tratate ale Internetului" (cum sunt cunoscute) au fost realizate in 1996 de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale . Astfel este actualizata si completata Conventia de la Berna si se introduc elementele societatii digitale.

 Dreptul de autor este protejat in Romania prin Legea 8/1996. Aceasta a fost modificata si completata prin Legea nr. 285 din 23 iunie 2004 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 123 din 1 septembrie 2005. Pentru detalii accesati pagina Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci
Design-ul acestei pagini, drepturile de autor aferent si continutul grafic al site-ului apartin http://www.bijuteria-eve.ro/, precum si al lui Gradoe Adrian Dumitru in calitate de webmaster.

 

Categorii